12 Aralık 2009 Cumartesi

Çör armudu & Döngel


Geçenlerde Haşim (Oruç) Amcaya uğradım. Döngel ikram etti. Döngeli daha önceden biliyordum ama meğer ben hamını yemişim. Olgunlaşmışı tadıyla ve görüntüsüyle sanki Etrim'de yediğim çör armudu gibi. Yandaki fotoğraf döngele ait ve http://img239.imageshack.us/i/tongelys4.jpg adresinden alındı. Ancak elimde çör armudu fotoğrafı yok maalesef. Olan varsa ve bana gönderirse sevinirim (htopan@karaelmas.edu.tr).
Döngelin latincesi "mespilus germanica" imiş. Ama çör armudunu bilemiyorum. Öğrenince onu da yazarım. Ancak bildiğim (ya da tahmin ettiğim) Ege&Akdeniz ikliminin hakim olduğu Karaova ile Karadeniz ikliminin hakim olduğu Zonguldak'ta kardeş meyvelerin yetiştiği. Dahası ikisinin de yabani olarak yetişmesi. Gübre yok, hormon yok, GDO yok. Şimdilik...

2 yorum:

  1. Trakya'da bu meyvaya "Muşmula" diyorlar. Buruk bir tadı var. İstanbul'da da Yeni Dünya. Arazide kendiliğinden yetişen türleri olduğu gibi ticari olarak yetiştirilen varyeteleri de var.

    YanıtlaSil
  2. Bilgilendirme için teşekkürler. Doğrudur. Ancak öğrendiğim Zonguldak'ta bu meyvenin doğal yollarla yetiştiği. Manavlar ve pazarcılar öyle diyor en azından.
    Etrim'de çör armudu yediniz mi bilmiyorum ama ikisinin de tadı birbirine çok benziyor. Bu arada elimde hala çör armudu fotoğrafı yok :(
    Etrim ve yöresinde muşmula veya yeni dünya diye aşağıdaki meyveye diyorlar.
    http://www.1resimler.com/data/media/1220/yeni_dunya.jpg
    Demek ki isimlendirme değişiyor yöreden yöreye.

    YanıtlaSil