27 Kasım 2010 Cumartesi

Zeytin Zamanı

Şimdi zeytin zamanı. Daha doğrusu zetin hasadı zamanı. Zeytin hala Etrim ve Karaova'da önemli bir tarımsal etkinlik. Üstelik geçen yıllara rağmen hala ekonomik önemini de koruyor. Kanımca zeytin ağaçlarının öyle çok da bakılmasına gerek olmaması bunda önemli etken. En son 2008 Aralığında zeytin toplamaya gitmiştik dağdaki zeytinliğe ve o zaman gidiş-geliş bir saatlik yürüyüşle Domuz Damı mevkiine çıkıp inmek, ne kadar çok hamladığımı anlamama yetmişti.

Eskiden Etrim'de iki yahane (yağ fabrikası) varmış. Bunlar geleneksel yöntemle yağ sıkan yahanelerdi. Kanımca 30 yıldan daha uzun zamandır da üretim yapmıyorlar ama yapı olarak hala sağlamlar. Bu iki yahane köy çeşmesinin sağında ve solunda bulunur. Bu ikisinden daha eski olan ve konum olarak da ikisinin ortasında bulunan harabe halinde bir başka yahane vardır. Yukarıdaki görüntü bu yahaneden bir ezme taşı. Zeytinler yaklaşık 1.5-2 m çapında taş/beton bir haznede bu taşla ezilir, elde edilen püre keten çuvallara konularak preslenir ve böylece zeytin yağı elde edilirdi. Bu konuda Mehmet Vuran'ın ayrıntılı bir yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Günümüzde kontini sistemler yaygınlaşsa da hala eski sistemle üretim yapan yahaneler var. Umarım hep de var olurlar... Ha bu arada zeytin ve zeytinyağı yiyin, sağlıklı kalın :)

2 yorum:

  1. bol zeytin ve zeytinyağlı günler ve sağlıklı günler Hüseyin...
    Karaova'dan selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Mehmet Abi. Farklı sıvı ve katı yağlardan sağlığı olumsuz etkilenenler çözümü zeytin ve zeytinyağında buldukça galiba bu Ölmez Ağacın ve meyvesinin değeri dehiç ölmeyecek :)

    YanıtlaSil